Presioni i lartë i gjakut dhe diabeti

Diabeti dhe presioni i lartë i gjakut janë sëmundje të ndërlidhura. Diabeti i sheqerit është ndër faktorët kryesorë të rrezikshëm për sëmundjet e sistemit të zemrës dhe enëve të gjakut. Të moshuarit me diabet në të shumtën e rasteve kanë presion të gjakut me vlera mbi 130/80 mmHg ose marrin ilaçe për hipertoni. Nëse nuk

Mite dhe fakte për presionin e gjakut dhe ritmin e zemrës

Shpesh herë dëgjojmë të thuhet se, nivelet e presionit të gjakut lidhen drejtpërsëdrejti me frekuencën e zemrës. E vërteta është se, kur matim presionin e gjakut, aparati evidenton fuqinë, me të cilën zemra e shtyn gjakun drejt arterive tona, ndërkohë që ritmi i zemrës, i quajtur edhe puls, evidenton numrin e tkurrjeve të zemrës për