Високото кръвно и диабета

Диабетът и високото кръвно налягане са взаимно свързани заболявания.

Захарният диабет е сред главните рискови фактори, виновни за редица заболявания на сърдечно-съдовата система. Много голям процент от възрастните диабетици имат кръвно налягане със стойности над 130/80 mmHg или приемат медикаменти за хипертония.

Ако не се лекуват, тези състояния могат да доведат до развитието на сърдечни заболявания и инсулт.

Какво е диабет и колко видове диабет съществуват?

Диабетът е състояние, при което нивата на захар в кръвта са високи, защото организма ни не може да я използва пълноценно. Захарният диабет се разделя на няколко основни типа, най-голям процент от хората страдат от първи и втори тип.

Захарен диабет тип 1 – при него има пълна липса на хормона инсулин

Захарен диабет тип 2 – когато произведеният в тялото инсулин не е достатъчен или не може да бъде използван (инсулинова резистентност)

Гестационен диабет – появява се по време на бременност

Други типове диабет - съществува и състояние, известно като преддиабет, при което нивата на глюкоза са повишени, но не в стойности, които да поставят диагноза захарен диабет.

Основните симптоми на диабет са: повишена жажда, по-често уриниране, намаляване на тегло, повишена умора, сърбеж по гениталиите, повишен апетит, замъглено зрение.

Ако усетите някои от тези симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Кои са рисковите фактори и какво причинява развитие на диабет?

Диабет тип 1 се среща по-често при по-млади хора, но в последните години и по-възрастните го развиват. Точната причина за появата му е неизвестна. Обикновено се касае за автоимунно заболяване, при което имунната система образува антитела срещу инсулин-продуциращите клетки (Лангерхансовите острови). Други възможни рискови фактори са:

 • Генетични;
 • Излагане на вируси и други фактори на средата.

Диабет тип 2 представлява мултифакторно заболяване, при което има много по-голяма вероятност от развитие, ако имате близък роднина, страдащ от заболяването. Освен това значение имат и:

 • Затлъстяване и заседнал начин на живот;
 • Напреднала възраст;
 • Инсулинова резистентност;
 • Високи нива на холестерол;
 • Високо кръвно налягане;
 • Вредни навици: тютюнопушене и прием на алкохол.

Какви усложнения настъпват?

В началото, много хора пренебрегват опасността, която крие диабета, защото се чувстват добре. Това, обаче, не трае вечно. С течение на времето, диабетът атакува много органи и системи, като най-засегнати са очите, отделителната, нервната и сърдечно-съдовата система. Ще изброим някои от усложненията на захарния диабет:

 • Засягане на очите – увеличава се риска от развитие на катаракта, глаукома, като може да се достигне дори до слепота.
 • Бъбречно увреждане – диабетът може да доведе до хронично бъбречно заболяване, което да засегне бъбреците дотолкова, че да се достигне до хемодиализа.
 • Полиневропатия – хипергликемията може да доведе до мравучкане, болка, изтръпване, парене, което обикновено започва от върха на пръстите и после се разпространява. Накрая се губи чувствителност в крайниците.
 • По – трудно зарастване на рани – ако не се лекуват, порязвания или други ранички могат да доведат до сериозни инфекции, които да завършат с ампутация.
 • Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове – с времето, високите нива на глюкоза увеличават риска от развитие на заболявания на сърцето, инфаркт, хипертония и появата на атеросклероза (стесняване на кръвоносните съдове).

Апарати за кръвно налягане Sendo

Диабетът и високото кръвно налягане

Както стана ясно, диабетът може да доведе до повишено кръвно налягане. Комбинацията от двете увеличава много опасността от развитие на животозастрашаващи състояния като инфаркт, инсулт. За да се намали този риск е желателно да се поддържат определени нива на кръвното налягане - под 130/80 mmHg.

Съществуват много групи медикаменти за лечение на хипертония – ACE-инхибитори, бета-блокери, калциеви антагонисти, ангиотензин II рецепторни блокери, тиазидни, бримкови диуретици и др. Вашият лекар най-прецизно ще определени какъв медикамент ще е най-добър за Вас.

Как да се предпазите?

Обикновено от диабет тип 1 не може да се предпазите, защото се касае за автоимунно заболяване, но е много важно да се поддържат оптимални нива на глюкозата в кръвта с цел максимално да се предпазите от усложнения.

За разлика от него, при диабет тип 2, човек би могъл да забави развитието му и да се предпази. Също така, ако имате поставена диагноза преддиабет, съществува възможност да забавите прогресията му към захарен диабет. Тук ще Ви дадем някои съвети:

 • Увеличете спортуването – осигурете си поне час и половина движение на седмица;
 • Намалете приема на мазни храни;
 • Намалете въглехидратите (тестото и сладките неща), които водят до рязко покачване на глюкоза в кръвта;
 • Намалете приема на алкохол;
 • Опитайте да намалите теглото си, ако имате затлъстяване.

Диабетът представлява опасно заболяване, което не бива да се пренебрегва. Ако водите здравословен начин на живот и редовно се следите, няма от какво да се тревожите.

Прочетете още:

Как се диагностицира високо кръвно?

Високото кръвно и връзката му с храната, която ядем