Високото кръвно налягане и инфаркта

Здравето на сърцето ни се влияе от много фактори, от които начинът на живот и наличието на други болести заемат централна роля.

Хипертонията (високото кръвно налягане) е номер едно рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Развивайки се тихо и незабележимо, тя често остава неразпозната и с напредване на възрастта, става все по-изявена. Основните рискови фактори за появата на високо кръвно налягане са генетична предразположеност, нездравословен начин на живот, липса на движение, затлъстяване, тютюнопушене и не на последно място – стрес. Едно от най-сериозните усложнения на хипертонията е сърдечният инфаркт.

Какво представлява инфарктът?

Сърдечният удар (инфаркт) буквално е смърт на определена част от сърдечния мускул, която настъпва при липса на кръвоснабдяване към нея. Тази липса се дължи основно на запушване на кръвоносните съдове (атеросклероза) или на наличието на тромб, който блокира движението на кръвта.

Какви щети нанася високото кръвно на тялото ни?

Колко често се среща това заболяване?

Сърдечно-съдовите заболявания причиняват приблизително 4 милиона смъртни случаи в Европа, което представлява 47% от цялостната смъртност на континента. В Америка, сърдечните заболявания са водеща причина за смъртността на населението. При мъжете честотата на развитие на инфаркт е по-голяма, отколкото при жените. Освен това, при жените, сърдечен удар може да настъпи по-късно във времето - на около 70 години, а при мъжете – около 66 год.

Кои са рисковите фактори?

Основни причини за развитие на инфаркт са атеросклероза и хипертония. Рисковите фактори, които допринасят за появата на тези заболявания са:

 • Високи нива холестерол и триглицериди;
 • Затлъстяване;
 • Диабет;
 • Метаболитен синдром;
 • Напреднала възраст;
 • Тютюнопушене;
 • Семейна история за инфаркти;
 • Стрес;
 • Прекомерна консумация на сол;
 • Автоимунни заболявания.

Високото кръвно и връзката му с храната

Какви са симптомите?

Обикновено, симптомите, които се усещат при инфаркт, са гадене, повръщане, гръдна болка, недостиг на въздух, болка в корема, кашлица, безпокойство. Не е задължително всеки пациент да изпита едни и същи симптоми – те често се различават и всеки случай е индивидуален. Важно е да се отбележи, че пациентите, които страдат от диабет, може да не усетят никакви симптоми на сърдечен удар.

Кои са усложненията?

Както всяко едно заболяване, инфарктът също може да доведе със себе си усложнения, като например: сърдечна недостатъчност, болки в гърдите и др.

Как може да помогнете на пациент, който изживява инфаркт извън болница?

Ако някога се сблъскате с инфаркт, ето как да процедирате:

 • Ако човекът е безсъзнание или има някой от симптомите на инфаркт, описани по-горе, незабавно се обадете на бърза помощ;
 • Може да започнете сърдечен масаж с честота до 100-120 компресии в минута;
 • Ако сте имали обучение за първа помощ, може да съчетаете компресиите с обдишване, както са ви показвали, но ако не се чувствате сигурни, се ограничете само със сърдечния масаж.

В случай, че вие получавате инфаркт, незабавно се обадете на бърза помощ или се придвижете до най-близката болница. Вземете медикамент за съдоразширяване и ако се налага – аспирин. Поради факта, че аспиринът взаимодейства с други медикаменти, не бързайте да го приемате, освен ако лекар не ви го е препоръчал.

Как да се предпазим?

Най-добрите начини за предпазване от сърдечен инфаркт са: намаляване на тютюнопушенето, намаляване на алкохола, по-добър контрол на диабета и високото кръвно налягане, поддържане на оптимални нива на холестерол и триглицериди, повече движение, по-малко стрес.

Как се диагностицира високо кръвно?

Високото кръвно и диабета